Wat is sapperlootjes?

“Geef kinderen een kasteel en ze slopen het, geef ze sloophout en ze creëren een kasteel” Anoniem

Sapperlootjes streeft er naar om een kind een kind te laten zijn (en om het kind in elke ‘grote mens’ naar boven te halen). Kinderen op hun eigen tempo laten vertrekken vanuit verwondering en zelfontdekking staan hierbij centraal. Alles wat we voordoen of uit handen nemen, kan het kind namelijk niet meer zelf ondervinden.

Sapperlootjes is een kunsteducatieve organisatie, we vertrekken hierbij dus vanuit kunstvormen en we willen vooral samen plezier beleven in de eenvoud van de dingen, we kiezen er bewust voor om back to basics te gaan.
Om kinderen op ontdekking te kunnen laten gaan, creëren we bij onze activiteiten een setting waarin ze zich veilig en op hun gemak voelen. We werken in kleine groepjes of goed voorbereide hoeken. Daardoor komt er als begeleider tijd vrij om te genieten van het proces van de kinderen en om hen hierbij intensief, bijna individueel, te begeleiden.

We vertrekken nooit vanuit een product (“dit gaan we maken”), maar vanuit een materiaal, een insteek, een inhoud. Samen gaan we dan op zoek en aan de slag (“Wat kan JIJ hiermee maken en ontdekken?”)
Door kinderen zelf oplossingen te laten zoeken bij conflicten, vergroot hun weerbaarheid.

Door kinderen zelf oplossingen te laten zoeken voor problemen, vergroot hun creativiteit.

Door kinderen te laten werken met bepaalde materialen, vergroot hun handvaardigheid.

Door kinderen hun lichaam te laten gebruiken (bij drama, dans) vergroot hun zelfbeeld en zelfzekerheid.

Om dit allemaal te realiseren, ontwikkelde Sapperlootjes reeds een gevarieerd aanbod. Als Mr DeWit bieden we verschillende ontdek- en doe-installaties aan, we ontwikkelden verschillende activiteiten met bamboe als materiaal en organiseren creadagen voor kleuters waarbij een geïntegreerde muzische aanpak aan bod komt. Al deze ervaringen en expertise gieten we ook in vormingen voor (toekomstige) leerkrachten, opvoeders en iedereen die met kinderen en jongeren werkt of in contact komt.

Kijk gerust eens rond op onze website of contacteer ons voor meer informatie. Maatwerk is ook steeds mogelijk.